10/1/13

Στον Γκρούεφσκι σκοντάφτει ο γεωγραφικός προσδιορισμός


Δεν τον αποδέχεται μπροστά από τον όρο «Μακεδονία» ο ηγέτης της πΓΔΜ

Η άρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι να αποδεχθεί τη χρήση γεωγραφικού προσδιορισμού μπροστά από τον όρο «Μακεδονία» φαίνεται ότι παραμένει το βασικό πρόσκομμα για να μπορέσει να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ). Αυτό εκτιμούν διπλωματικοί παράγοντες, την ώρα που ο Μάθιου Νίμιτς μεταβαίνει την Πέμπτη στην πΓΔΜ για συναντήσεις με τον σκοπιανό πρωθυπουργό και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία.

Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είχε την Τετάρτη 15λεπτη συνάντηση με τον κ. Αντ. Σαμαρά, που μετέβη στο υπουργείο Εξωτερικών για αυτό τον λόγο. Ο κ. Νίμιτς, στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος των συναντήσεών του με τον κ. Σαμαρά αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο, χαρακτήρισε τη συζήτηση ουσιαστική. Σημείωσε δε την ειλικρίνεια της ελληνικής κυβέρνησης με σκοπό να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που υπάρχει με τον βόρειο γείτονά της. Η ελληνική πλευρά κρίνει ως πολύ θετικές τις αναφορές Νίμιτς και εκτιμά ότι η εποικοδομητική στάση της έχει μεταφέρει την πίεση στα Σκόπια.

Ο κ. Νίμιτς υπήρξε πολύ προσεκτικός ώστε να μη χαρακτηρίσει ως πρόταση (proposal) τα όσα συζήτησε με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Επέμεινε στους όρους«ιδέες» και «σκέψεις» που είχε αρχικά παρουσιάσει στους διαπραγματευτές των δύο κρατών, κκ. Αδ. Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεφσκι και συζήτησε λεπτομερώς στην Αθήνα, ώστε να μπορέσει να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδος στην εντολή και τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς για την επίτευξη προόδου στο ζήτημα της ονομασίας, δίνοντας έμφαση στην ελληνική πρόταση υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, η Αθήνα θα περιμένει να δει τις αντιδράσεις του κ. Γκρούεφσκι για να αποφασίσει και εκείνη τα επόμενα βήματά της.

Η κυρία Ρένα Δούρου, υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σχολιάζοντας τις συναντήσεις του κ. Νίμιτς με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών τόνισε ότι «σε μία περίοδο κατά την οποία ασκούνται ποικίλες πιέσεις και από πολλές πλευρές προς την Αθήνα προκειμένου να κλείσει άρον - άρον και όπως - όπως το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α - ΕΚΜ θυμίζει ότι η μόνη αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο ΟΗΕ πρέπει να είναι εκείνη της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Το θέμα της επίλυσης της ονομασίας όμως», καταλήγει η κυρία Δούρου, «προϋποθέτει απομάκρυνση από εθνικιστικές και αλυτρωτικές προσεγγίσεις ηγετικών κύκλων των γειτόνων μας, οι οποίες δημιουργούν τεχνητά προσκόμματα σε μία λύση που σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο».

tovima.gr