20/1/13

Αρχίζει και επίσημα ο γερμανικός «πόλεμος» κατά της Κύπρου!


Euro plyntirio-1-NAI
Τη διεξαγωγή έρευνας στην Κύπρο για να εξεταστεί το ενδεχόμενο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, θα ζητήσει η ΕΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, υποστηριζόμενος από τους ομολόγους του, Αυστρίας, Φιλανδίας και Ολλανδίας, θα προτείνει την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων, για έλεγχο στην Κύπρο ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο γίνεται ή όχι ξέπλυμα χρήματος.
Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλή, θα ενημερωθεί τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός Sigma της Λευκωσίας, που μετέφερε το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού.
Υπό τον τίτλο «Ευρωκρίση, το περιοδικό αναφέρει ότι «ο Σόιμπλε θέλει να αποστείλει ελεγκτές για ξέπλυμα στην Κύπρο» καθώς και ότι «η Γερμανία αμφιβάλλει κατά πόσο η Κύπρος κάνει κάτι για το ξέπλυμα χρήματος». Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel ο Σόιμπλε με τη στήριξη ευρωπαίων υπουργών οικονομικών «επιθυμεί να αποσταλεί ομάδα εμπειρογνωμόνων στο νησί για να διαφανεί κατά πόσο εφαρμόζονται οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες και Νομοθεσίες».
Το περιοδικό συνεχίζει: «Ο έλεγχος κατά κύριο λόγο δεν θα γίνει ως προς το κατά πόσο υπάρχουν οι αναγκαίες νομοθεσίες κατά του ξεπλύματος αλλά κατά πόσο αυτές οι νομοθεσίες εφαρμόζονται».
Μια πρώτη συζήτηση επ’ αυτού, γράφει το SPIEGEL, θα γίνει αρχές της βδομάδας (σ.σ. Δευτέρα 21/01) κατά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο Σόιμπλε και οι ομόλογοί του έχουν και την στήριξη του Επιτρόπου Όλι Ρεν: «Λαμβάνουμε το θέμα του ξεπλύματος πολύ σοβαρά», δήλωσε ο κ. Ρεν. «Οι πρόσφατες αλλαγές της νομοθεσίας στην Κύπρο ήταν απλώς ένα πρώτο βήμα», πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.
Το ρεπορτάζ καταλήγει ότι «το ΔΝΤ αμφιβάλλει κατά πόσο το χρέος της Κύπρου είναι βιώσιμο. Το χρέος θα ανέλθει μέχρι το 2014 στο 140% του ΑΕΠ της χώρας και το ΔΝΤ αποδέχεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση μόνο εάν το χρέος δεν ξεπερνά το 100% και ως εκ τούτου ζητά κούρεμα χρέους για τους πιστωτές των κυπριακών τραπεζών».
voria.gr