11/1/13

Στο «μικροσκόπιο» τα νέα στοιχεία για το «στικάκι»


Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δυο οικονομικών εισαγγελέων Γρήγορη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, με τους εισαγγελείς στον Άρειο Πάγο σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Και οι δυο πλευρές δείχνουν να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις πρόσθετες εξηγήσεις, για τις οποίες καλείται ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης την ερχόμενη Δευτέρα, αφού οι οικονομικοί εισαγγελείς εντόπισαν ότι η αντιγραφή που έγινε από το αρχικό CD και βρίσκεται στα χέρια τους, έχει ημερομηνία 8 Ιουλίου του 2011.

Δηλαδή, παρότι ο κ. Διώτης είχε καταθέσει στην επιτροπή της Βουλής ότι το usb το παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο, η μετεγγραφή φαίνεται να έχει γίνει πριν φθάσει στα χέρια του κ. Βενιζέλου και οπωσδήποτε δεν είναι το ίδιο «στικ», με αυτό που ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχεται ότι έκανε από το CD, τον Οκτώβριο του 2010.

Όλα δείχνουν ότι έγιναν αλλεπάλληλες μετεγγραφές όταν ήρθε η λίστα στην Ελλάδα και τώρα ψάχνουν τον «μίτο της Αριάδνης». Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, τουλάχιστον ακόμη ένας μάρτυρας επίσης από το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε στους οικονομικούς εισαγγελείς πως έγινε επεξεργασία επί ημερών του κ. Παπακωσνταντίνου και από λίστα που είχε εκτυπωθεί, χωρίς να διευκρινίζει όμως αν είχε εκτυπωθεί πριν την αλλοίωση ή μετά.

Μέχρι στιγμής μόνο δύο παραδέχονται πως έχουν στα χέρια τους το «στικάκι». Δηλαδή οι οικονομικοί εισαγγελείς και ο εκδότης κ. Βαξεβάνης, αλλά η ημερομηνία μεταξύ των δύο αυτών απέχει τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η πραγματογνωμοσύνη από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας για το επίμαχο memory stick (usb) που περιείχε την πρώτη «λίστα Λαγκάρντ», προκειμένου να βρεθούν «τα ίχνη» και «η διαδρομή» που ακολούθησε, αναμένεται να γίνει μετά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ενώ ακόμη και «χάκερ» κλήθηκε να καταθέσει από τους οικονομικούς εισαγγελείς για να τους βοηθήσει με τις γνώσεις τους.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται από εισαγγελικούς κύκλους ότι σύμφωνα με την γνωμάτευση των αρμοδίων υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, όντως το επίμαχο στικάκι αναπαρήχθη (μεταγράφηκε) στις 8 Ιουλίου 2011. Όμως εμφανίζει το παράδοξο να καταγράφει ώρα μετεγγραφής 14:20 και ώρα τελευταίας αποθήκευσης 13:33, δηλαδή προηγήθηκε η αποθήκευση της μετεγγραφής. Κάτι όμως που τεχνικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονος προβληματισμός στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς για το αν πρέπει ή όχι να διαβιβάσουν στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το επίμαχο στικάκι, καθώς οι προθεσμίες είναι αρκετά ασφυκτικές από την πλευρά της Βουλής. Και αυτό γιατί στις 17.1.2013 θα αποφασίσει αν θα συγκροτηθεί ή όχι προανακριτική επιτροπή για την λίστα Λαγκάρντ.

Σε περίπτωση που συσταθεί προανακριτική επιτροπή πρέπει αμέσως η δικογραφία να διαβιβαστεί από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στη Βουλή. Η τελευταία θα αποφασίσει τόσο για την τύχη των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, όσο και για τους συμμετόχους μη πολιτικά πρόσωπα, εφόσον υπάρξουν. Δηλαδή, εάν θα δικαστούν οι συμμέτοχοι μαζί με τα πολιτικά πρόσωπα στο Ειδικό Δικαστήριο (εφόσον παραπεμφθούν) ή θα δικαστούν ανεξάρτητα από την Ποινική Δικαιοσύνη.

Εάν οι δύο εισαγγελείς διαβιβάσουν το επίμαχο στικάκι στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απαιτούνται περίπου 7 με 8 ημέρες για να γνωμοδοτήσει για την νόθευσή του.
Παράλληλα, όμως υπάρχει η πιθανότητα ένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να ασκήσει ένσταση ότι κατά την επεξεργασία δημιουργήθηκε παρέμβαση στο αποδεικτικό υλικό (στικάκι) που μπορεί να αλλοιώσει την εικόνα του και πιθανά ανεπανόρθωτα. Παράλληλα όμως απαιτείται χρόνος για να εξεταστεί από τον αρμόδιο δικαστικό σχηματισμό η ένσταση του εμπλεκόμενου προσώπου. Δηλαδή, η Βουλή θα αναμένει την δικογραφία αλλά εκείνη δεν θα μπορεί να διαβιβαστεί, καθώς θα υπάρχει εκκρεμείς ένσταση.

news.gr.msn.com