21/1/13

Το φορολογικό τούς αποτελειώνει.

Ο κύβος ερρίφθη. Οποιος δηλώνει συγγραφέας, μεταφραστής, επιμελητής εκδόσεων, διορθωτής, οποιοσδήποτε ασκεί πνευματικό έργο συναλλασσόμενος με εκδοτικούς οίκους, είναι υποχρεωμένος να διαθέτει δελτίο παροχής υπηρεσιών για να πληρωθεί, ανεξάρτητα από τα εισοδήματά του.

Αν είναι παράλληλα δικηγόρος, γιατρός, μηχανικός, αν εργάζεται κάπου ως υπάλληλος και είναι ασφαλισμένος, πάει καλά. Διαφορετικά, πρέπει να καταβάλλει ως ελεύθερος επαγγελματίας εισφορές που ενδέχεται να είναι υπερπολλαπλάσιες των πνευματικών δικαιωμάτων του. Αν είναι συνταξιούχος, καλύτερα να μην το σκεφτεί καν. Σε περίπτωση πάντως που επιμένει ν' ασχολείται με τα γράμματα και θέλει να δημοσιεύεται η δουλειά του, μπορεί να κάνει στα γεράματα έναρξη επαγγέλματος, αφού προηγουμένως παραιτηθεί από τη σύνταξη...
Επιστολή στον Στουρνάρα
Η Εταιρεία Συγγραφέων, στους κόλπους της οποίας συγκαταλέγονται ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, δημοσιογράφοι αλλά και επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, χρόνια τώρα προσπαθεί να εξηγήσει στον κόσμο των πολιτικών τι παραλογισμός διακρίνει αυτού του είδους τις ρυθμίσεις. Η τελευταία της απόπειρα έγινε την περασμένη βδομάδα με επιστολή της στον Γιάννη Στουρνάρα, παραμονές της ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Είχε προηγηθεί ανάλογη επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κι από την Ενωση Ελληνικού Βιβλίου, όπου συνυπάρχουν μερικές από τις μεγαλύτερες εκδοτικές και βιβλιοπωλικές επιχειρήσεις. Καμιά τους δεν έπιασε τόπο. Αντί να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, ο παραλογισμός παγιώνεται.
«Το αποτέλεσμα», σύμφωνα με την ΕΝΕΛΒΙ, «θα είναι να μην εκδίδονται σημαντικά έργα, να μην εκδίδονται ποιητικές συλλογές, να μην εκδίδονται επιστημονικές μονογραφίες με ελάχιστη κίνηση, να μην έχει τη δυνατότητα ένας ειδικός επιστήμονας να κάνει μια φορά στη ζωή του μια επιμέλεια σε ένα έργο εντελώς εξειδικευμένου θέματος, για το οποίο δεν υπάρχει άλλος κατάλληλος, να μη γίνει η μετάφραση ενός ειδικού έργου από έναν άνθρωπο για τον οποίο θα είναι ίσως το μόνο έργο της ζωής του...». Οσο μελοδροματικά κι αν ακούγονται τα παραπάνω, δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Αξίζει βέβαια να επισημανθεί ότι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι εκδότες αρνήθηκαν στο παρελθόν να εφαρμόσουν διάταξη που προέβλεπε την ασφάλιση του συγγραφικού τους δυναμικού στο ΙΚΑ, αντιστεκόμενοι και στη δημιουργία ενός ταμείου συγγραφέων στο οποίο θα συνεισέφεραν μ' ένα σχετικά ασήμαντο ποσοστό.

Μεταφραστές τέλος
Σήμερα, όπως λέει ο Στέφανος Πατάκης, «πολλοί έμπειροι μεταφραστές προτιμούν να εγκαταλείψουν αυτή τη δουλειά. Δεν τους συμφέρει, τους μένουν ελάχιστα χρήματα. Δεν είναι τυχαίο ότι το επίπεδο έχει πέσει αισθητά το τελευταίο διάστημα». Πώς μεταφράζεται σε χρήματα η μετάφραση; Οι αμοιβές για ένα δεκαεξασέλιδο κυμαίνονται μεταξύ 100 και 150 ευρώ. Τι σημαίνει πρακτικά διόρθωση και επιμέλεια; Από 30 ώς 50 ευρώ το τυπογραφικό. Ακόμα κι εκείνος που προτίθεται να εργάζεται νυχθημερόν, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έχει την ευκαιρία να το κάνει -πόσα βιβλία να του ανατεθούν σε μια περίοδο που όχι μόνο ο αριθμός των ξένων τίτλων, αλλά γενικά η βιβλιοπαραγωγή, συρρικώνεται;
Να τι συμβαίνει και με τους συγγραφείς που δεν ασκούν άλλο επάγγελμα και στα συμβόλαια των οποίων προβλέπεται ότι δικαιούνται από 10% έως 15% επί της λιανικής τιμής του βιβλίου τους. Αν μιλάμε για βασιλιάδες των πωλήσεων, κανένα πρόβλημα. Αν όμως το κοινό τους περιορίζεται σε δύο ή τρεις χιλιάδες αναγνώστες (κάτι που δεν ακούγεται καθόλου άσχημα εδώ που φτάσαμε), κάντε τον υπολογισμό...
Π. Τατσόπουλος
Είναι χαρακτηριστικό τι δήλωνε στην «Ε» -προ κρίσης- ο Πέτρος Τατσόπουλος, παρών στο λογοτεχνικό προσκήνιο από είκοσι ετών: «Το πώς επιβιώνει ένας επαγγελματίας συγγραφέας στην Ελλάδα είναι μια πολύ θλιβερή ιστορία... Εγώ εκποίησα όλη την ακίνητη περιουσία που μου άφησαν, χρεώθηκα σε εκδότες που μου έδιναν επί χρόνια μηνιάτικο έναντι των πνευματικών μου δικαιωμάτων, μέχρι και τη βιβλιοθήκη μου πούλησα για μόλις 600 ευρώ... Επειδή, όμως, είμαστε μια χούφτα άνθρωποι κι όχι 100.000 ψήφοι, τίποτε δεν γίνεται».
Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, δεν εντυπωσιάζεται από τις εξελίξεις: «Οι συγγραφείς και το βιβλίο δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τη συνολική λογική που διέπει ολόκληρο το φορολογικό νομοσχέδιο» δήλωσε. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της παράταξής του, που φέρει την υπογραφή του κι όπου στηλιτεύεται και το σφράγισμα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, «στόχος της τρικομματικής κυβέρνησης είναι ν' αντικαταστήσει το σημερινό πλέγμα πολιτισμού με έναν ευρύτατα διαδεδομένο και φυσικά άμισθο ερασιτεχνισμό».
Εξάλλου, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών σε ανακοίνωσή του δηλώνει ότι «η αύξηση των φόρων και του ΦΠΑ (στο 23%) πλήττει το έργο τέχνης ως μέσο επικοινωνίας και συνολικά την τέχνη ως κοινωνικό δικαίωμα, τιμωρώντας τον καλλιτέχνη και την καλλιτεχνική δημιουργία». Θεωρούν πως η αύξηση του ΦΠΑ στο καλλιτεχνικό προϊόν θα επιβαρύνει τελικά την τσέπη του καταναλωτή αυξάνοντας την τιμή βιβλίων, έργων τέχνης, cd, αφισών, εισιτηρίων θεάτρου, κινηματογράφου, συναυλιών κ.λπ.

ΠΗΓΗ
   enet.gr