13/1/13

Στα «μαχαίρια» για την λίστα Λαγκάρντ


Μετωπική αντιπαράθεση αναμένεται και την ερχόμενη εβδομάδα, γύρω από την υπόθεση με την λίστα Λαγκάρντ, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας την Πέμπτη για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Τα κόμματα μετρούν τις δυνάμεις τους, ενώ σημαντική παράμετρος αναμένεται να είναι και η στάση των 18 ανεξάρτητων βουλευτών.

Εν τω μεταξύ, για «επίδοξους μιμητές του επιθεωρητή Κλουζώ» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στελέχη του «ξεκινούν νέο γύρο δήθεν "αποκαλύψεων" για να καλύψουν την αποκαλυφθείσα σκευωρία τους» μετά «το ολοκληρωτικό φιάσκο που έπαθε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών σχετικά με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ».

Αφορμή, στάθηκαν δημοσιεύματα του Ιουλίου του 2011 που παρουσίασε το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, τα οποία αναφέρονται σε σύσκεψη στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία στην αρχή και του Ι. Διώτη, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου 2011, ημέρα που, σύμφωνα με τις τεχνικές έρευνες των οικονομικών εισαγγελέων, «γεννήθηκε» το επίμαχο USB.

Το ΠΑΣΟΚ, στην ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «απόλυτη σύγχυση και απόγνωση» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «χρησιμοποιεί σήμερα αυτήν την τρομακτική "αποκάλυψη" για να αποδείξει ότι οι κ.κ. Βενιζέλος και Διώτης είχαν συναντηθεί πριν από τα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, όπως κατέθεσαν και οι δύο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας!».

«Μα, από πού αντλούν το συμπέρασμα ότι πριν ο κ. Διώτης ζητήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο δεν μετείχε σε αλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις με τον υπουργό για θέματα που αφορούν την φοροδιαφυγή; Το πρωί της συγκεκριμένης ημέρας είχε πραγματοποιηθεί η τρίτη κατά σειρά ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Βενιζέλος, με τη συμμετοχή τόσο του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Π. Οικονόμου, των γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών του ΥΠΟΙΚ, όσο και του κ. Διώτη» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι «το παράδοξο είναι το ακριβώς αντίστροφο: ότι ο κ. Διώτης δεν ενημέρωσε τον νέο υπουργό αμέσως, αλλά περίμενε σχεδόν δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού (17-6-2011) για να ζητήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του και να τον ενημερώσει για τη "λίστα Λαγκάρντ"».

Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να μην εκτίθεται τόσο πολύ μιλώντας για "περίεργες συμπτώσεις" γιατί «αν σκεφτεί τι είναι αυτό που λέει, θα καταλάβει ότι στρέφεται κατά των συνεργατών του στην σκευωρία».

«Η αλήθεια» συνεχίζει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανατρέψει, είναι ότι όταν ενημερώθηκε με καθυστέρηση ο κ. Βενιζέλος, αφέθηκε στο γραφείο του ένα καινούργιο, απλό, άτυπο αντίγραφο για λόγους πολιτικής ενημέρωσης και φυσικά το ΣΔΟΕ, δια του επικεφαλής του, κατείχε ως αρμόδια υπηρεσία, μελετούσε, αξιολογούσε και διατήρησε το ψηφιακό υλικό, το οποίο κάκιστα δεν αφέθηκε στη θέση του όταν αντικαταστάθηκε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ».

«Ως εδώ με την πολιτική χυδαιότητα που "πιάνεται από τα μαλλιά της» καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι οικονομικοί εισαγγελείς περιμένουν, την ερχόμενη εβδομάδα, για εξηγήσεις τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, μετά την αποκάλυψη βάσει των στοιχείων της νέας λίστας Λαγκάρντ, ότι το στικάκι, που παρέδωσε έχει ημερομηνία 8 Ιουλίου 2011, οπότε δεν είναι το ίδιο με αυτό που παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς, από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, επικεντρώνουν την έρευνα σε τρία πρόσωπα από το στενό περιβάλλον τού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς και στον πρώην επικεφαλής τού ΣΔΟΕ.

Η πραγματογνωμοσύνη από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας για το επίμαχο memory stick (usb) που περιείχε την πρώτη «λίστα Λαγκάρντ», προκειμένου να βρεθούν «τα ίχνη» και «η διαδρομή» που ακολούθησε, αναμένεται να γίνει μετά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ενώ ακόμη και «χάκερ» κλήθηκε να καταθέσει από τους οικονομικούς εισαγγελείς για να τους βοηθήσει με τις γνώσεις τους.

news.gr.msn.com