9/1/13

Οξύνεται το πολιτικό σκηνικό λόγω λίστας


Στον αστερισμό της όξυνσης οδηγείται το πολιτικό σκηνικό, λόγω της πολύκροτης υπόθεσης με την λίστα Λαγκάρντ. Η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ συνεχίστηκε με τις σκληρές κατηγορίες που αντάλλαξαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Θα περιμέναμε από τον πρωθυπουργό, αντί να επιδίδεται σε πολιτικά τεχνάσματα συγκάλυψης, να μας ενημερώσει πλήρως για τις επτά λίστες με μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Μήνυμα, με πολιτικό περιεχόμενο και αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την κοπή της πίτας του ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη συνάντηση εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της παράταξης για τη φετινή χρονιά, στη Βουλή. Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «γι' αυτό είδαμε κι ένα κείμενο χτες, που εμφανίστηκε ως νομικό, ενώ είναι σαν προκήρυξη από τη βίλα Αμαλία».

«Έχουμε μπει σε μια διαρκή επαναστατική γυμναστική, η οποία δεν αποδίδει τίποτα και δημιουργεί διχασμούς, που δεν τους έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα καθόλου. Το λιγότερο που μας χρειάζεται είναι να ποινικοποιείται άκριτα και με κατασκευασμένες κατηγορίες η πολιτική ζωή του τόπου και να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο δικαστήριο» δήλωσε, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης. Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «χαϊδεύει αυτιά» και πως «θέλει να κάνει τον καλό σε όλες τις κοινωνικές ομάδες». Εκτίμησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο, καθώς βλέπει ότι δεν έχει προτάσεις για το πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα. Ακολούθησε τον εύκολο δρόμο, που είναι να χτυπάς τον αντίπαλο κάτω από τη ζώνη, να ποινικοποιείς την πολιτική ζωή. Αυτό δεν μας οδηγεί πουθενά».

Αργά το απόγευμα της Τρίτης και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής ζητώντας όμως και την παραπομπή των πρώην πρωθυπουργών κ.κ. Παπανδρέου και Παπάδημου, αίτημα με το οποίο συντάσσεται και η Χρυσή Αυγή.

Εν τω μεταξύ, για τις επαφές των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του προέδρου του με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, σχετικά με την πρότασή τους για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη "λίστα Λαγκάρντ" μίλησε ο Βασίλης Καπερνάρος. «Με τον κ. Τσίπρα συνομίλησε (σσ ο κ. Καμμένος) τρεις φορές. Ξεκινήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα είπαμε, αλλά μας αρνήθηκαν. Γι' αυτό, στείλαμε σε όλους τους βουλευτές και περιμένουμε μέχρι το μεσημέρι να δούμε ποιοι θα συμφωνήσουν εγγράφως» ανέφερε βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σημειώνοντας ότι ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της επιμονής του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Β. Καρπενάρος είπε πως δεν μπορεί να εξηγήσει αυτήν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, «που όχι εμμονή και επιμονή, αλλά ούτε αναφορά στον κ. Παπανδρέου» περιλαμβάνει και προσέθεσε: «Γι' αυτό ο Πάνος Καμμένος προσωπικά πήρε τηλέφωνο τον κ. Τσίπρα. Θέλαμε να πούμε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι βγαίνει από τα πραγματικά περιστατικά. Να αναζητήσετε τη σκοπιμότητα και τη φιλαλήθεια».

Ενδείξεις για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εκτιμά ότι υπάρχουν το ΚΚΕ. Επισημαίνει δε, ταυτόχρονα, ότι η έρευνα της υπόθεσης της «λίστας Λαγκάρντ» θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες κάθε άλλου εμπλεκόμενου, ιδίως των κ.κ. Παπανδρέου και Παπαδήμου. Σε ανακοίνωσή της, η ΚΟ του ΚΚΕ τονίζει ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία πρέπει να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες για τον κ. Παπακωνσταντίνου, για νόθευση εγγράφου, υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία, παράβαση καθήκοντος και πλαστογραφία και για τον κ. Βενιζέλο, για υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία και παράβαση καθήκοντος. Αναφέρει, ωστόσο, ότι η έρευνα της υπόθεσης θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες των κάθε άλλου εμπλεκόμενου, ειδικά για τους Γ. Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο, «που, ως πρώην πρωθυπουργοί, είχαν την πρώτη, τουλάχιστον, πολιτική ευθύνη». Η ΚΟ του κόμματος σημειώνει επιπλέον και μεταξύ άλλων ότι ο λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα που του στήνουν, για να καλλιεργήσουν τον αποπροσανατολισμό και τη χειραγώγηση, ώστε να διευκολυνθεί το πέρασμα των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.

Εν τω μεταξύ νέα δεδομένα δημιουργεί η παρέμβαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να αναζητηθούν τα ηλεκτρονικά ίχνη της λαθροχειρίας στη περιβόητη λίστα. Ο εποπτεύων το οικονομικό έγκλημα αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νικόλαος Παντελής, έδωσε εντολή στους εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, να ζητήσουν τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει πραγματογνωμοσύνη, για να εξακριβώσει αν έχουν γίνει, ή όχι, επεμβάσεις στο memory stick (usb) που περιείχε την πρώτη «λίστα Λαγκάρντ», που στάλθηκε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.