31/1/13

Πυροβολισμοί, συλλήψεις και εθνικιστικά συνθήματα στην κηδεία του Ντερτιλή


Αντιδημοκρατικό και εθνικιστικό άρωμα είχε η κηδεία του Νικόλαου Ντερτιλή, πρωτεργάτη της Χούντας και δολοφόνου του 20χρονου φοιτητή Μιχάλη Μυρογιάννη έξω από το Πολυτεχνείο.

Η κηδεία ήταν επεισοδιακή από όλες τις απόψεις. Την αρχή έκανε ο μητροπολίτης Αιγιαλείας Αμβρόσιος ο οποίος τέλεσε και τη νεκρώσιμη ακολουθία. Ο κ. Αμβρόσιος εξήρε το έργο του αμετανόητου χουντικού και δεν δίστασε να πει: «Ήταν ήρωας σαν τον Κολοκοτρώνη και τον Σωκράτη». Σημείωσε, μάλιστα, πως «ξέρω ότι τα ΜΜΕ θα με κατασπαράξουν και θα πουν ότι δεν επιτρέπεται να μιλάω. Αφού είχαν αποφασίσει τα ΜΜΕ πριν το αποφασίσω εγώ ότι θα τελέσω τη νεκρώσιμο ακολουθία, αποφάσισα να το κάνω».

Απών από την κηδεία ήταν ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, όχι όμως και πολλοί βουλευτές του κόμματος. Αισθητή έκαναν την παρουσία τους και μέλη του Εθνικού Μετώπου, που κρατούσαν σημαίες, πέταξαν φέιγ βολάν και φώναζαν το σύνθημα «Δόξα Τιμή στον Νίκο Ντερτιλή».


Κατά την κηδεία δεν έλειψαν και τα υβριστικά συνθήματα κατά την Δημοκρατίας και υπέρ του εθνικισμού. Την ώρα της ταφής μάλιστα δεν έλειψαν και οι πυροβολισμοί από ορισμένους θερμόαιμους. Η επέμβαση της Αστυνομίας ήταν άμεση, συνέλαβαν ένα άτομο και περισυνέλεξαν τους κάλυκες.

Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την ελληνική σημαία και πάνω σε αυτό είχαν εναποθέσει το σπαθί και τα παράσημα, που είχε λάβει ο αποθανών, ο οποίος να σημειωθεί είχε αποταχθεί όταν καταδικάστηκε το 1975 σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του 20χρονου φοιτητή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ανάμεσα στα λάβαρα που υψώθηκαν ήταν και αυτό της Χούντας, του αναγεννώμενου από τις στάχτες του Φοίνικα.

Όπως δημοσιεύει το tovima.gr, κάποια στιγμή από τα μεγάφωνα ακούστηκε και ένα μανιάτικο μοιρολόι, ενώ την ώρα που η σωρός έβγαινε από την εκκλησία υπήρξαν χειροκροτήματα και συνθήματα υπέρ του «στρατηγού Ντερτιλή» καθώς και της δικτατορίας.
Ένα από τα στεφάνια που κατατέθηκαν ήταν και αυτό του Στυλιανού Παττακού, και της συζύγου του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, Δέσποινας. Το «παρών» έδωσαν στην κηδεία μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ΛΑΟΣ και πρώην πρέσβης Γιώργος Γεωργίου, αλλά και ο Κωνσταντίνος Πλεύρης.

Ο Ντερτιλής ήταν ο τελευταίος χουντικός που έμενε έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού,αρνούμενος την αποφυλάκισή τη προκειμένου να μην «νομιμοποιήσει» την Δημοκρατία.koolnews.gr