13/1/13

Αιματηρή επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρου


Μια γαλλική στρατιωτική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στη νότια Σομαλία για την απελευθέρωση ενός γάλλου πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών που κρατείτο όμηρος απέτυχε. Ο γάλλος όμηρος "σκοτώθηκε από τους δεσμοφύλακές του" και δύο γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια της μάχης, καθώς και 17 "τρομοκράτες" , ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Οι ισλαμιστές αντάρτες σεμπάμπ προειδοποίησαν τη Γαλλία ότι θα υποστεί τις "πικρές συνέπειες" της αποτυχημένης στρατιωτικής της επιχείρησης για την απελευθέρωση του γάλλου ομήρου και δηλώνουν ότι έχουν στα χέρια τους έναν "γάλλο στρατιώτη που τραυματίστηκε" στη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ ο γάλλος όμηρός τους είναι ακόμη "ζωντανός" και θα "δικαστεί μέσα στις δύο προσεχείς ημέρες".

"Ο γάλλος στρατιώτης που τραυματίστηκε είναι στα χέρια των Μουτζαχεντίν και ο Αλέξ είναι σε ασφαλές σημείο", μακριά από το σημείο όπου σημειώθηκε η μάχη, λένε οι ισλαμιστές. Παράλληλα στο Παρίσι ο γάλλος υπουργός Άμυνας ανακοίνωνε ότι ο γάλλος όμηρος με το όνομα Ντενίς Αλέξ "σκοτώθηκε από τους δεσμοφύλακές του" στη διάρκεια μιας επιχείρησης που πραγματοποίησαν γάλλοι κομάντος στη νότια Σομαλία, στην οποία δύο γάλλοι στρατιώτες και 17 "τρομοκράτες" σκοτώθηκαν.

"Αρκετοί γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν πριν εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης, αφήνοντας πίσω τους στρατιωτικό εξοπλισμό ακόμη κι έναν από τους συντρόφους τους", αναφέρουν οι ισλαμιστές σεμπάμπ. "Απαντώντας στην αποτυχημένη αυτή επιχείρηση των γαλλικών δυνάμεων, οι Μουτζαχεντίν αλ Σαμπάμπ βεβαιώνουν το γαλλικό λαό ότι θα δώσουν την τελική ετυμηγορία τους όσον αφορά τον Ντενίς Αλέχ μέσα στις δύο προσεχείς ημέρες", προειδοποιεί η οργάνωση αυτή που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Η στρατιωτική επιχείρηση της DGSE (γαλλικές μυστικές υπηρεσίες) για την απελευθέρωση του γάλλου ομήρου πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη νότια Σομαλία με τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα.

Ο πράκτορας των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών, με το όνομα Ντενίς Αλέξ, που κρατείτο όμηρος στη Σομαλία από ισλαμιστές αντάρτες από τις 14 Ιουλίου του 2009, είχε απαχθεί στο Μογκαντίσου μαζί με έναν ακόμη πράκτορα, ο οποίος απελευθερώθηκε τον Αύγουστο του 2009.

Η επιχείρηση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων για να σώσουν τον Γάλλο όμηρο που κρατείτο στην Σομαλία δεν συνδέεται με την στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στο Μαλί που έχει στόχο να σταματήσει την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών προς τον νότο της χώρας, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. "Οι δύο επιχειρήσεις δεν συνδέονται καθόλου", σημείωσε, προσθέτοντας ότι "πιστεύεται" ότι ο Γάλλος μυστικός πράκτορας, ο οποίος κρατείτο όμηρος στην Σομαλία από το 2009, σκοτώθηκε, όπως και ένας Γάλλος στρατιώτης, κατά την επιχείρηση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων για τη διάσωσή του.

"Καταδρομείς εισέβαλαν εκεί όπου κρατείτο χθες το βράδυ και αντιμετώπισαν αμέσως πολύ μεγάλη αντίσταση. Όλα μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι ο Ντενίς Αλέξ σκοτώθηκε δυστυχώς από αυτούς που τον κρατούσαν", διευκρίνισε ο Λε Ντριάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ένας Γάλλος στρατιώτης σκοτώθηκε στην επιχείρηση αυτή και ένας δεύτερος συνελήφθη όμηρος, πρόσθεσε.

news.gr.msn.com