9/1/13

Υποστήριξη Δ. Αβραμόπουλου στις προσπάθειες Νίμιτς


Ιδέες και προτάσεις για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης περιλαμβάνει, κατά δήλωσή του, η επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς σε Αθήνα και αύριο, στα Σκόπια. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ εξέφρασε την ευχαρίστησή του για τη σύντομη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο, υπογραμμίζοντας την ειλικρίνεια της ελληνικής στάσης.

Τόνισε πως εξετάζεται η δυνατότητα εντατικοποίησης των συνομιλιών και υπενθύμισε ότι η ελληνική πρόταση του μνημονίου «είναι πάνω στο τραπέζι» και αποτελεί «σημαντική συνεισφορά». Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την καταλληλότητα της συγκυρίας, λόγω της πολιτικής κρίσης στα Σκόπια, παρατήρησε ότι ποτέ δεν υπάρχει η ιδανική συγκυρία, γι' αυτό «πρέπει να αξιοποιείται παραγωγικά ο χρόνος» ενώ δήλωσε «αισιόδοξος» διότι «αλλιώς, δεν θα΄κανε αυτήν τη δουλειά».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδας στην εντολή και τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς και ενημέρωσε, διεξοδικά, τον συνομιλητή του για την ελληνική πρόταση υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών. Σημειώνεται, ακόμα, ότι η ελληνική πλευρά επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση και την πολιτική βούληση για την επίτευξη προόδου, ενώ συζητήθηκαν οι προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας, επί τη βάσει σκέψεων και ιδεών που έχει επεξεργασθεί ο κ. Νίμιτς. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι επρόκειτο για μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση, κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η υψηλή αξιοπιστία και η εκτίμηση της οποίας χαίρει η Ελλάδα για την εποικοδομητική στάση και τις πρωτοβουλίες της, όπως αξιολογούνται από τη διεθνή κοινότητα.