13/1/13

Εξηγήσεις από τον Ολάντ ζητά ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να εξηγήσει γιατί είχε συναντηθεί με κουρδικής καταγωγής ακτιβίστριες που είχαν σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν.                                            

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να εξηγήσει γιατί είχε συναντηθεί με κουρδικής καταγωγής ακτιβίστριες που είχαν σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) –το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ—οι οποίες δολοφονήθηκαν αυτήν την εβδομάδα στο Παρίσι.

Ο Ολάντ δήλωσε ότι γνώριζε το ένα από τα θύματα, τα οποία ήταν τρεις γυναίκες κουρδικής καταγωγής που είχαν σχέσεις με το εκτός νόμου PKK.

Η δολοφονία των τριών γυναικών την Πέμπτη στο Παρίσι επισκίασε μια νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ερντογάν για μια ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης με τους Κούρδους αντάρτες.


"Η Γαλλία πρέπει να ρίξει φως σε αυτό το περιστατικό", δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν σε ομιλία του σε όμιλο επιχειρηματιών.  "Ο Γάλλος πρόεδρος πρέπει να εξηγήσει στο κοινό στην Τουρκία και στον κόσμο γιατί συναντήθηκε με μέλη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης", σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Τα σχόλιά του μεταδόθηκαν απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Εν τω μεταξύ, κατά χιλιάδες έφθασαν στο Παρίσι Κούρδοι, που ζουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση- διαμαρτυρία για τη δολοφονία των τριών γυναικών-ακτιβιστριών που έγινε την περασμένη Τετάρτη. Από νωρίς το μεσημέρι τα πλήθη άρχισαν να συγκεντρώνονται στο σημείο του ραντεβού, τον Ανατολικό Σταθμό τραίνων (Gare de l'Est).

Ο σταθμός προτιμήθηκε από τη Βαστίλη που αρχικά είχε προταθεί, λόγω του ότι εκεί κατέφθασαν με την ταχεία χιλιάδες άτομα από τη Γερμανία, όπου η κουρδική κοινότητα είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης. Η πορεία κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς την πλατεία της Ρεπιμπλίκ και τη Βαστίλη.

Στο μεταξύ σε χώρο λαϊκού προσκυνήματος έχει μετατραπεί από την Πέμπτη, το 147 της οδού Λαφαγιέτ, όπου στεγάζεται το κουρδικό Κέντρο Πληροφοριών, όπου έγινε η δολοφονία. Οι φωτογραφίες των τριών γυναικών αλλά και του Οτσαλάν είναι κρεμασμένες στην εξώπορτα, ανάμεσα σε κεριά και λουλούδια που έχουν αποθέσει περαστικοί και φίλοι, Κούρδοι και μη. Πολλοί από τους διαδηλωτές έκαναν μια μικρή στάση περισυλλογής στη Λαφαγιέτ, πριν να συμμετάσχουν στην πορεία.

Τα σλόγκαν που ακούστηκαν θα μπορούσαν να συνοψισθούν: «Είμαστε όλοι PKK. Ελευθερώστε τον Οτσαλάν. Τουρκία κράτος τρομοκρατών». Με φωνές, με αφίσες, με θυμό, αλλά και δάκρυα στα μάτια, ζητούν από τη Γαλλία «την άμεση διαλεύκανση» της δολοφονίας. «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα παρεμποδισθεί η έρευνα για την εκτέλεση αυτή, σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας» ζητάει το κουρδικό κόμμα BDP που συμμετέχει με 56 βουλευτές στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Σημειώνουμε ότι η Τουρκία είχε ζητήσει ιδιαίτερη προστασία για την πρεσβεία και το προξενείο της κατά τη σημερινή ημέρα.

Σχετικά με την έρευνα, οι νεκροψίες έδειξαν ότι οι δολοφονίες έγιναν γύρω στις πέντε με έξι το απόγευμα της Τετάρτης. Για την είσοδο στο κτίριο χρειάζονται δύο ψηφιακοί κωδικοί. Με δεδομένο ότι δεν παρατηρήθηκε καμία παραβίαση, θεωρείται ότι ο ή οι δολοφόνοι, γνώριζαν τον χώρο και τα άτομα. 

Η έρευνα επικεντρώνεται επίσης στη βαλλιστική ανάλυση. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι τρεις γυναίκες δολοφονήθηκαν με τη χρήση σιγαστήρα και με βλήματα διαμετρήματος 7,5 χιλιοστών. Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί εάν χρησιμοποιήθηκαν ένα ή περισσότερα όπλα. Τα τελικά συμπεράσματα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της γαλλικής αστυνομίας, στην οποία έχει ανατεθεί η έρευνα, αναμένονται έπειτα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

ΠΗΓΗ
 msn.com