22/1/13

Ἕνα ὡρολόγιον, προερχόμενον ἀπὸ τὰ βάθη τῶν αἰώνων, γιὰ ὅλες τὶς ἐποχές καὶ τοὺς τόπους!

Ἕνα ὡρολόγιον, προερχόμενον ἀπὸ τὰ βάθη τῶν αἰώνων, γιὰ ὅλες τὶς ἐποχές καὶ τοὺς τόπους!

Ἕνα ἐκπληκτικὸ δημιούργημα, μόλις εἶδε τὸ φῶς τοῦ Ἡλίου καὶ καταφθάνει γιὰ νὰ μᾶς ἀποδείξῃ πὼς γιὰ νὰ ξέρῃ κάποιος νὰ δημιουργῇ τέτοια ἔργα, κάτι ξέρει.
Ἴσως νὰ ξέρῃ τὶς ἡλιακὲς βόλτες… 
Ἴσως νὰ ξέρῃ τὶς γήινες περιστροφές…
Ἴσως ἀκόμη καὶ τὸ πλανητικό μας σύστημα. 
Πάντως δὲν φτιάχνεις κάτι τέτοιο ἐὰν εἶσαι σκέτο βοσκὸς ἤ τσοπάνης, καὶ δὲν ἔχεις ἀντίληψι, παρατηρητικότητα καὶ λογική. Οὔτε μὲ ὅλως τὶς συμπτώσεις παρέα δὲν καταφέρνεις τέτοιο ἀποτέλεσμα. 

Διεθνές αρχαίο ηλιακό ρολόι

Είναι ένα από τα λιγοστά παγκοσμίως και δείχνει σωστή ώρα Ρώμης, Γαλλίας και Κίνας


Ένα από τα λιγοστά παγκοσμίως ηλιακά ρολόγια των ελληνορωμαϊκών χρόνων που έχουν εντοπιστεί άθικτα ανασύρθηκε από την αρχαιολογική σκαπάνη στο Πολύχρονο Χαλκιδικής. Το εύρημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς τα ηλιακά ρολόγια κατασκευάζονταν για συγκεκριμένο γεωγραφικό πλάτος, δηλαδή ήταν ακριβή μόνο για τον τόπο στον οποίο συνήθως κατασκευάζονταν. Το ρολόι του Πολύχρονου έχει κατασκευαστεί έτσι που μπορεί να δείχνει τη σωστή ώρα της κάθε μέρας τόσο στη Χαλκιδική όσο και στη Ρώμη, τη Γαλλία ή την Κίνα.
Η αρχαιολόγος
της 16ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Μπετίνα Τσιγαρίδα, η οποία έχει αφιερώσει την πολύχρονη επαγγελματική της δραστηριότητα στην περιοχή της Χαλκιδικής και ειδικότερα της αρχαίας Κασσάνδρειας, ανταμείφθηκε με το συγκεκριμένο εύρημα αλλά και με μοναδικά στοιχεία για την αμπελουργία και τη μελισσοκομία στη Χερσόνησο της Χαλκιδικής κατά τους αρχαίους χρόνους.
Το ρολόι εντοπίστηκε σε κτίριο της ύστερης αρχαιότητας στο Πολύχρονο και τα στοιχεία που δίνει είναι εντυπωσιακής σαφήνειας. «Το ρολόι αποτελείται από ημισφαιρική επιφάνεια, στην οποία υπάρχουν χαραγμένες έντεκα γραμμές που τη χωρίζουν σε δώδεκα τμήματα, τα οποία αντιστοιχούν στις ώρες της ημέρας. Κάθετες σε αυτές είναι τρεις άλλες εγχάρακτες γραμμές που αντιστοιχούν στο χειμερινό ηλιοστάσιο, την ισημερία και το θερινό ηλιοστάσιο. Στη μέση της ημισφαιρικής επιφάνειας είναι στερεωμένος ένας χάλκινος γνώμονας, ο οποίος ρίχνει τη σκιά του στο ημισφαίριο και ανάλογα με τη θέση της στα δώδεκα τμήματα φανερώνει την ώρα της ημέρας. Η σκιά του ρολογιού έχει ίδιο μήκος όλες τις ώρες της ημέρας, αλλάζει όμως μήκος ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Το μικρότερο μήκος παρατηρείται όταν είναι στο χειμερινό ηλιοστάσιο και σταδιακά αυξάνεται μέχρι το ανώτατό του κατά το θερινό ηλιοστάσιο.
Ετσι οι ιδιοκτήτες του ρολογιού είχαν τη δυνατότητα να υπολογίζουν όχι μόνο τις ώρες της ημέρας, αλλά και την ημερομηνία», δήλωσε η κ. Τσιγαρίδα στο «Εθνος».
Για τον ΔίαΣύμφωνα με την αρχαιολόγο, «στη Χαλκιδική θα πρέπει να έφτασε ως ανάθημα σε κάποια ιερό, ίσως του Άμμωνα Δία».
Απόστολος Λυκεσάς


Ῥώμης καί Κίνας ὥρα; 
Μπᾶαα…
Κάποιο λᾶθος θὰ κάνουν…
Δὲν συμβαίνουν αὐτά…
Ξυλῶστε τὴν ἀρχαιολόγο!
Εἶναι ἐθνικίστρια!!! Κι ἀργήσατε!