27/1/13

Έπεσα έξω με την Ελλάδα- η...συγνώμη του Ρουμπινί.


Τι λέει ο διάσημος οικονομολόγος που κάθε εβδομάδα προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Αν μπορέσει κάποιος να απαντήσει στο ερώτημα «πόσες φορές ο Ρουμπινί προέβλεψε την κατάρρευση της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ» κερδίζει τα… άπαντα αυτού του οικονομολόγου.
Εδώ και δύο χρόνια ο «Δόκτωρ Συμφορά» έχει πει άπειρες φορές ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει μέλλον και καλύτερα να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ. Μόλις πέρυσι τέτοια εποχή από το Νταβός είχε προφητεύσει πως τους επόμενους 12 μήνες η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ.
Ο κ. καθηγητής των Οικονομικών, λοιπόν, έπεσε οικτρά έξω. Και σίγουρα κάποια από τα «αφεντικά» του, αυτοί που τον έβαζαν να κάνει προβλέψεις και να δημιουργεί κλίμα στην αγορά, θα κλαίνε τώρα τα λεφτά τους.


Κάθε φορά που μιλούσε ο Ρουμπινί τα spreads πήγαιναν στο Θεό, το χρηματιστήριο έπεφτε, το κλίμα για την Ελλάδα γινόταν ακόμη βαρύτερο.
Κι όμως, η ελληνική οικονομία άντεξε, η Ευρώπη έκανε το καθήκον της και οι Ελληνες έκαναν και κάνουν θυσίες. Όλα αυτά φυσικά ο κ. Ρουμπινί δεν τα είχε προβλέψει. Τώρα ήρθε η ώρα της αποκαθήλωσης.
Σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ο Ρουμπινί ερωτάται: πού οφείλεται το γεγονός ότι ο «προφήτης της κρίσης» διαψεύδεται; Η απάντηση του Ρουμπινί: «Την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε μία σχετικά ριζοσπαστική στροφή με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Νομίζω ότι όλοι εξεπλάγησαν από αυτό. Αλλά και η ίδρυση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) βοηθά τα ευρωπαϊκά κράτη και τις τράπεζες. Με τη δημοσιονομική και τραπεζική ένωση οι Ευρωπαίοι εξετάζουν μία ενίσχυση του ενοποιητικού σχεδίου τους. Και εν τέλει έχει αλλάξει η στάση των Γερμανών: αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι εφικτή μία συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενόσω βρίσκονται σε κίνδυνο η Ιταλία και η Ισπανία. Και ότι η κρίση της Ελλάδας θα μπορούσε να επεκταθεί σε χώρες όπως η Κύπρος».
Αν αυτή δεν είναι κωλοτούμπα ή πιρουέτα στον αέρα τότε τι είναι; Αλλά να θυμίσουμε ότι όταν ο κ. καθηγητής έκανε τις εγκληματικές αυτές προβλέψεις, τον υποδεχόταν στο Μαξίμου ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Αυτά μην τα ξεχνάμε.
Φυσικά όπως και κάθε πουλημένος στα επιχειρηματικά συμφέροντα και στα «αφανή» κεφάλαια που ποντάρουν στην καταστροφή μιας χώρας, έτσι και ο Ρουμπινί δε θα παραδεχόταν ποτέ το λάθος του. Γιατί να χάσει τους πελάτες του άλλωστε;
Όταν τον ρωτάει ο δημοσιογράφος του Spiegel Online, μήπως τυχόν διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι πελάτες του επειδή εισάκουσαν τις συμβουλές του και πόνταραν σε έξοδο της Ελλάδας; «Όχι» απαντά ευθέως ο Ρουμπινί και εξηγεί: «Κάνω ιδιαίτερα λεπτομερείς προβλέψεις, οι οποίες όμως πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτές, παρά μόνο ως τίτλοι. Για παράδειγμα ήμουν ένας από τους πρώτους που προέβλεψαν τις ακριβείς επιπτώσεις του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και της ενδεχόμενης τραπεζικής ένωσης. Δεν υπάρχουν πολλοί που ταξιδεύουν, όπως εγώ, για δύο εβδομάδες και συνομιλούν (με τους υπευθύνους) στη Μαδρίτη, τη Ρώμη, το Βερολίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και την Αθήνα, για να βγάλουν στη συνέχεια τα συμπεράσματά τους».
Αν λοιπόν ο προφήτης της κρίσης κάνει τόσα ταξίδια και τόσες συνομιλίες για να βγάλει μετά τις προβλέψεις του και τελικά πέφτει έξω καλύτερα να κάτσει σπίτι του. Επομένως από εδώ και στο εξής, όταν ακούτε για προβλέψεις «ειδικών« όπως ο Ρουμπινί, απλά αλλάξτε κανάλι ή σελίδα. Δεν αξίζουν της προσοχής κανενός. Απλά, παίζουν ύπουλα παιχνίδια.
antinews.gr