26/1/13

Μάθετε στο παιδί την αξία της αποταμίευσης


Από την ηλικία των 3 - 4 περίπου χρόνων οι γονείς μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά τους για την αξία της αποταμίευσης. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνουν; Μα φυσικά, αγοράζοντας τους τον πρώτο τους κουμπαρά! Στην αγορά υπάρχουν κουμπαράδες σε διάφορα σχέδια και χρώματα, με επικρατέστερο τον κουμπαρά –γουρουνάκι κι αυτό γιατί το γουρούνι είναι διαχρονικά σύμβολο της αφθονίας και της ευημερίας.

Για να καταλάβουν τα παιδιά τι εννοούμε λέγοντας αποταμίευση, πρώτα πρέπει να τους εξηγήσετε ότι τα χρήματα είναι ένα μέσο για να αγοράζουμε πράγματα. Στη συνέχεια, πείτε τους ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να τα αγοράζουμε με ευκολία, ενώ κάποια άλλα είναι πιο ακριβά και χρειάζεται να μαζέψουμε πολλά χρήματα για να τα αποκτήσουμε. Σε αυτή μας την προσπάθεια χρειαζόμαστε τον κουμπαρά!

Αφού τελειώσατε με τα θεωρητικά ήρθε η ώρα για πράξεις. Το παιδί μπορεί να διαλέξει κάτι που επιθυμεί. Δείξτε του σε κέρματα πόσα χρήματα πρέπει να μαζέψει για να το αγοράσει και βάλτε εσείς το πρώτο ευρώ στον κουμπαρά. Εξηγήστε του ότι μπορεί να βάζει εκεί τα χρήματα που του δίνετε είτε εσείς, είτε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα Επίσης, καλό είναι να θέσετε και ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο, π.χ. στο τέλος του μήνα ή στα γενέθλια του, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί να βαρεθεί, αν δεν ξέρει για πόσο καιρό πρέπει να αποταμιεύει.

Όταν έρθει η στιγμή να ανοίξετε τον κουμπαρά, είναι βέβαιο ότι το παιδί θα νιώσει μεγάλη ικανοποίηση που πέτυχε το στόχο του και θα χαρεί διπλά με το απόκτημα του. Διδάξτε, λοιπόν, στα παιδιά την αξία της αποταμίευσης καθώς μέσω αυτής μαθαίνουν να βάζουν στόχους και να δουλεύουν με υπομονή και επιμονή για την πραγματοποίησή τους.

women.gr.msn.com