29/1/13

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τα αμερικανικά μάκρο.Με μικτά πρόσημα απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική στεγαστικά αγορά επιβάρυναν στο τέλος το κλίμα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 0,1% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις  289,36 μονάδες έχοντας κλείσει την Παρασκευή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2011.

Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 σημείωσε οριακά κέρδη 0,1%.

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,16% στις 6.294,41 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 σημείωσε οριακά κέρδη 0,07% στις 3.780,89 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε σε ποσοστό 0,32% στις 7.833,00 μονάδες.


Ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 0,6%, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 1%, ενώ ο ελβετικός SMI κέρδισε 0,3%.

Μικτά πρόσημα και για τους δείκτες στη Ρωσία με τον MICEX στο +0,02% και τον RTS στο -0,19%. Ο τουρκικός ISE σημείωσε βουτιά 4,2%.

Τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά κατοικίας δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο δείκτης για τις πωλήσεις κατοικιών σε εκκρεμότητα υποχώρησε 4,3% το Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις 101,7 μονάδες όπως ανακοίνωσε σήμερα η National Association of Realtors.

Τα στοιχεία της NAR ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires έκαναν λόγο για άνοδο της τάξης του 1%.

Τα στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών ήταν πιο ενθαρρυντικά καθώς αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ενισχύθηκαν το Δεκέμβριο κατά 4,6% από τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν στα 230,74 δισ. δολ. Η αύξηση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, ανέμεναν πτώση κατά 2%.

Περιορισμένη η ευρωπαϊκή ατζέντα των οικονομικών μεγεθών με τα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση της Ευρωζώνης να μονοπωλεί το ενδιαφέρον.

Οι πιστωτικές συνθήκες παρέμειναν αδύναμες το Δεκέμβριο, παρά την βελτίωση της ψυχολογίας στην αγορά, καθώς τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδειξαν νέα πτώση στα δάνεια του ιδιωτικού τομέα και ιδιαίτερα αδύναμο επιχειρηματικό δανεισμό.

Αναλυτικότερα, οι χορηγήσεις στον ιδιωτικό τομέα υποχώρησαν 0,7% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο, έπειτα από πτώση 0,8% το Νοέμβριο, ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Ο δανεισμός προς μη χρηματοπιστωικές επιχειρήσεις συρρικνώθηκε κατά 51 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από πτώση 7 δισ. δολαρίων το Νοέμβριο.

Τη δυναμική του έχασε και ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά, υποχωρώντας κατά 2 δισ. ευρώ, έπειτα από αύξηση κατά 6 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Στο μεταξύ, το εμπόριο αγαθών της Σουηδίας εμφάνισε καθαρό πλεόνασμα 0,7 δισ. σουηδικών κορόνων το Δεκέμβριο του 2012 σύμφωνα με τους αρχικούς προϋπολογισμούς. Το Δεκέμβριο του 2011 το καθαρό εμπορικό πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στις 2,3 δισ. κορόνες.

Η αξία των εξαγωγών το Δεκέμβριο του 2012 διαμορφώθηκε στις 80,7 δισ. κορόνες ενώ αυτή των εισαγωγών στις 80 δισ. κορόνες. Σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2011 η αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 17%, ενώ οι εισαγωγές κατά 16%.

Το εμπόριο με χώρες εκτός της ΕΕ εμφάνισε πλεόνασμα 10,6 δισ. κορόνων ενώ το εμπόριο με χώρες της ΕΕ εμφάνισε έλλειμμα 9,9 δισ. κορόνων.

mantatanews.gr