31/1/13

Ντερτιλής: Ο χουντικός που δεν βγήκε από την φυλακή για να μην νομιμοποιήσει την Δημοκρατία


«Δεν θα νομιμοποιήσω εγώ αυτό το καθεστώς» απαντούσε ο Νικόλαος Ντερτιλής αναφερόμενος στην Μεταπολιτευτική Δημοκρατία, σε όσους τον ρωτούσαν γιατί δεν ζήτησε χάρη όπως μπορούσε να κάνει και να αποφυλακιστεί.


Ποιος ήταν ο αμετανόητος μέχρι τον θάνατό του, Νικόλαος Ντερτιλής; Γιατί δεν πήγε στην κηδεία του γιου του; Και γιατί καταδικάστηκε σε ισόβια;

Μία δολοφονία και ένας αναπτήρας. Αυτά οδήγησαν τον Νικόλαο Ντερτιλή στην φυλακή. Η στυγερή δολοφονία του 20χρονου φοιτητή Μιχάλη Μυρογιάννη έγινε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου στις 18/11/1973. Αποδείξεις πάντως δεν υπήρχαν πολλές. Το δικαστήριο στηρίχθηκε κατά βάση στην μαρτυρία του οδηγού του.

Για να διαπιστωθεί μάλιστα πως όντως ο άνθρωπος αυτός είχε την επαφή που υποστήριζε με τον πραξικοπηματία, αναγκάστηκε να περιγράψει τις συνήθειες του Ντερτιλή. Όπως είπε αποκαλύπτοντας την δολοφονία, ο αμετανόητος χουντικός τον έστελνε για τσιγάρα (κάπνιζε συγκεκριμένα αυτά μάρκας Dunhill). Ωστόσο όλα διαλευκάνθηκαν από έναν αναπτήρα. Ο οδηγός είπε πως είχε πάει κάποια στιγμή να του επιδιορθώσει έναν αναπτήρα του σε κάποιο κατάστημα στην Πανεπιστημίου. Ένα στέλεχος τότε του ΚΚΕ, ο Στέλιος Λογοθέτης, βρήκε την απόδειξη της επιδιόρθωσης αυτής και τελικά ο Νικόλαος Ντερτιλής πήρε τον δρόμο για την φυλακή προκειμένου να καθήσει εκεί για όλη του την ζωή. Έτσι και έκανε. Τελικά πέθανε στις 28 Ιανουαρίου 2013 στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Η Εθνική Αντίσταση, ο Εμφύλιος και η Κύπρος

Στην Κατοχή, αξιωματικός του Στρατού, ο Ντερτιλής, μετέχει ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Συλλαμβάνεται και κρατείται από τους Γερμανούς στο Χαϊδάρι, δραπετεύει όμως και εντάσσεται στις εθνικές αντιστασιακές οργανώσεις. Από το 1946, παίρνει μέρος σε πολλές μάχες του ανταρτοπολέμου, υπηρετώντας στις ειδικές δυνάμεις του Στρατού.

1950. Γίνεται εκπαιδευτής στην Σχολή Ευελπίδων ενώ μετά από λίγο αναχωρεί για τον πόλεμο της Κορέας ως εθελοντής. Το 1964 μεταβαίνει στην Κύπρο όπου και τοποθετήθηκε εκεί με τον βαθμό του ταγματάρχη. Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό επιβεβαιώνει μάλιστα την φήμη που είχε ως σκληρός αξιωματικός. Ήταν ο Γρίβας που τον ενημέρωσε μέσω ασυρμάτου και του ζήτησε να μην κακομεταχειριστεί τους Τουρκοκύπριους μετά την κατάληψη ενός χωριού. Ο Ντερτιλής αυτό που έκανε ήταν να πυροβολήσει τον… ασύρματο φανερά εκνευρισμένος. Το 1966, ενώ υπηρετεί στο 16ο Σύνταγμα στη Νιγρίτα Σερρών, μυείται στο πραξικόπημα.

Η σχέση του με την Χούντα

«Τους έπιασα στον ύπνο με πολύ λίγους αλλά αποφασισμένους άνδρες και ένα σχέδιο που εφαρμόστηκε με αποφασιστικότητα», έχει πει κάποτε περιγράφοντας την νύχτα της εκδήλωσης του πραξικοπήματος. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Ντερτιλής και το τάγμα του βγήκαν για να «ελέγξουν 28 στόχους… Τέσσερις παρά δέκα το πρωί είχε τελειώσει η επιχείρηση… ο αιφνιδιασμός είχε πετύχει».Καθ’ όλη την διάρκεια της Χούντας ο Ντερτιλής δεν ασχολήθηκε με την εξουσία της χώρας και παρέμεινε ένας απλός στρατιώτης. Πήρε μέρος στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και υπό αυτή την ιδιότητά του αν και εν συνεχεία δεν συμφώνησε με την κατάληψη της εξουσίας από τον «αόρατο δικτάτορα» Δημήτρη Ιωαννίδη και αποστασιοποιήθηκε από το καθεστώς που προέκυψε από την ανατροπή του Γεωργίου Παπαδόπουλου.

Στην φυλακή

Μετά το τέλος της Χούντας οδηγήθηκε στην φυλακή όπου και έμεινε μέχρι τον θάνατό του. Δεν υπέγραψε ποτέ προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος όπως δικαιούταν να κάνει, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα νομιμοποιούσε όπως έλεγε την Δημοκρατία.

Δεν υπέγραψε ούτε για να πάρει άδεια και να πάει στην κηδεία του γιου του Βασίλη ο οποίος πέθανε σε ηλικία 62 ετών από ανεύρυσμα.
koolnews.gr