18/1/13

ΕΞΑΡΣΗ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΙ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ «ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΝ» - ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Σε «βόμβα» ανάμεσα μας, εξελίσσεται η φυματίωση που παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία δύο χρόνια στη Ελλάδα....

Μόνο στην Θεσσαλονίκη τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν 10 κρούσματα ενώ οι ασθενείς επιστρέφουν στο γενικό πληθυσμό χωρίς θεραπεία. Αυξημένα κρούσματα παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

«Δέκα άτομα νοσηλεύτηκαν με φυματίωση μόνο τις τελευταίες 15 μέρες. Τα τελευταία 30 χρόνια που εργάζομαι ως γιατρός δεν έχω δει τόσα πολλά κρούσματα» δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής του Παπανικολάου ο κ. Ζαρογουλίδης. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες που βλέπουν μια αρρώστια από το παρελθόν να «ζωντανεύει».

«Μπορεί να ξεκίνησε από τους λαθρομετανάστες που δεν έχουν φαρμακευτική περίθαλψη είναι εύκολο να μεταδοθεί εάν δεν πάρουμε μέτρα προφύλαξης τώρα» τονίζει ο Διευθυντής του Παπανικολάου.

Σύμφωνα με το κέντρο Πνευμονολογίας του νοσοκομείου από τα 15 κρούσματα των τελευταίων ημερών το 70% των ασθενών ήταν ξένοι και ανασφάλιστοι ενώ μόνο το 30% από αυτούς είχαν ασφάλιση. Το νοσοκομείο καλύπτει την θεραπεία και των ανασφάλιστων για 1 μήνα υπάρχουν όμως περιπτώσεις που χρειάζονται και επιπλέον φροντίδα. Αυτή δεν θα την έχουν καθώς είναι ανασφάλιστοι και θα επιστρέψουν στις δουλείες χωρίς να έχουν θεραπευτεί. Ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου και σε άλλους ανθρώπους είναι πολύ μεγάλος.

Το Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς δεν διαθέτει τα αναγκαία φάρμακα, ενώ δεν είναι σε θέση να εντοπίσει και να θεραπεύσει χιλιάδες ασθενείς. Το τελευταίο διάστημα επιχειρείτε να γίνει συντονισμός των φορέων από την ΔΥ.Π.Ε. Βορείου Ελλάδος όμως το θέμα επείγει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πρέπει να οργανωθούν μονάδες που να υποστηρίζονται από πνευμονολόγους και οι γιατροί να είναι σε εγρήγορση. « Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αρρώστια από το παρελθόν. Μπήκε εύκολα τα τελευταία χρόνια στην ζωή μας και τόσο εύκολα θα την βγάλουμε με συντονισμό και άμεση αντιμετώπιση». Τον Μαίο αναμένεται να ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι στα κέντρα υποδοχής προσφύγων όλης της χώρας.

Της Χριστίνας Αβδελά - πηγή «Καρφίτσα»