15/1/13

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ Τι σενάρια ετοιμάζουν κρυφά για τους λαθρομετανάστες;


Η επιτροπή της Βουλής με τους Ντόρα Μπακογιάννη, Λιάννα Κανέλλη, Φωτεινή Πιπιλή, Πέτρο Τατσόπουλο και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποίησε επισκέψεις στο φράχτη και τα Κέντρα Φύλαξης Λαθρομεταναστών αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι τη δημοσιότηταΤο γεύμα στην Αλεξανδρούπολη και τις συναντήσεις με δημάρχους της περιοχής, ανέλαβε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ τηρώντας την εντολή να μείνει ως επτασφράγιστο μυστικό η περιοδεία σε Έβρο και Ροδόπη

Η ξαφνική, μακριά από κάθε δημοσιότητα, επίσκεψη Ελλήνων βουλευτών και Ευρωπαίων εταίρων στο φράγμα του Έβρου, για την μείωση της εισόδου λαθρομεταναστών και στα Κέντρα Κράτησης και Φιλοξενίας τους σε Ροδόπη και Έβρο, προκάλεσε ποικίλα ερωτηματικά και δημιούργησε περίεργους συνειρμούς, ιδιαίτερα όταν τις λεπτομέρειες της επίσκεψης της χειρίστηκε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, φροονίμως ποιών, θέλησε «να πνίξει» στην αφάνεια τις ηχηρές παρουσίες, ενώ στενός του συνεργάτης είχε αποκλειστικές φωτό αναρτημένες στο μπλόγκ του. Το τεράστιο ηθικής φύσης ζήτημα που δημιουργήθηκε με την επιλεκτική δημοσιότητα, επιχειρήθηκε να λυθεί με την απομάκρυνση της σχετικής είδησης αμέσως μετά, ενώ η περιοδεία σε Έβρο και Ροδόπη των επισκεπτών Ελλήνων και Ευρωπαίων συνεχίστηκε το ίδιο αθόρυβα και μακριά από δημοσιογράφους.

Ερωτήματα που γεννούνται είναι πολλά. Γιατί αφού πρόκειται για μια τυπική ενημερωτική διαδικασία δεν επετράπη η δημοσιοποίησή της; Τι ετοιμάζουν στα κρυφά για το θέμα των λαθρομεταναστών στην Θράκη; Γιατί μια τόσο αντιπροσωπευτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Ντόρα Μπακογιάννη, Λιάννα Κανέλλη, Φωτεινή Πιπιλή, από τους δημάρχους Ευάγγελο Λαμπάκη, Δημήτρη Μουζά και Ευρωπαίους εντεταλμένους σε θέματα μετανάστευσης που βρίσκεται από προχθές στην Θράκη, δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στις συνθήκες και στα όσα είδε και κατέγραφε στην ελληνική πλευρά; Δεν μπορεί ένα θέμα μείζονος σημασίας και με εθνικές προεκτάσεις όπως οι σωρηδόν αφίξεις λαθρομεταναστών από την Τουρκία, η δημιουργία φράχτη ως μέσο αναχαίτισης να μένει πνιγμένο δημοσιογραφικά επειδή κάποιοι σχεδιάζουν και αποφασίζουν ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΜΥΣΤΙΚΗ - Ινκόγκνιτο επίσκεψη Λ. Κανέλλη, Φ. Πιπιλή και Π. Τατσόπουλου στη σχολή αστυφυλάκων Κομοτηνής

Προηγήθηκε περιοδεία σε κέντρα μεταναστών στον Έβρο, παρουσία της Ντ. Μπακογιάννη και βουλευτών έξι ευρωπαϊκών κρατών, μελών της ad hoc Υπο-Επιτροπής για την μεγάλης κλίμακας άφιξη παράνομων μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων στις ακτές της Νότιας Ευρώπης, του Συμβουλίου της Ευρώπης


Με λεωφορείο έγινε η είσοδος Ελλήνων και ξένων βουλευτών στη σχολή αστυφυλάκων της Κομοτηνής, δείγμα της ύστατης και χωρίς λόγο προσπάθειας η επίσκεψη να κρατηθεί μυστική.

Στιγμές της άφιξης των παράνομων μεταναστών στη σχολή αστυφυλάκων της Θράκης, όταν σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας και με συνοπτικές διαδικασίες, η κυβέρνηση έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων την τοπική κοινωνία, θύμισε η χθεσινή ινκόγκνιτο επίσκεψη τεσσάρων Ελλήνων βουλευτών διαφορετικών κομμάτων και μελών της ad hoc Υπο-Επιτροπής για την μεγάλης κλίμακας άφιξη παράνομων μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων στις ακτές της Νότιας Ευρώπης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Ροδόπη και τον Έβρο. Και ο συνειρμός αυτός ήταν εύλογος, αφού σκοπός της παρουσίας της πολυπληθούς αποστολής στην περιοχή μας ήταν η επίσκεψη σε κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών, προκειμένου να διαπιστώσουν τις συνθήκες διαβίωσης.

Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΝΗΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΡΑΚΗΣ

Για την παρουσία της αποστολής στη Θράκη τηρήθηκε άκρα μυστικότητα τουλάχιστον από πλευράς της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, στελέχη της οποίας είχαν καταπόδας τους βουλευτές. Έγινε προσπάθεια να μη διαρρεύσει καμία πληροφορία σχετικά με τα πρόσωπα και το σκοπό της περιοδείας τους, σε ένα ζήτημα όμως τόσο ευαίσθητο για τους Θρακιώτες. Τη δέσμευση όμως της μυστικότητας δεν φαίνεται να τήρησαν και οι Αθηναίοι διοργανωτές, αφού διαβάσαμε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στον Αθηναϊκό Τύπο λεπτομέρειες της επίσκεψης. Έτσι μαθαίνουμε πως «επίσκεψη στη Θράκη και την Αττική πραγματοποιούν τα μέλη της ad hoc Υπο-Επιτροπής για την μεγάλης κλίμακας άφιξη παράνομων μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων στις ακτές της Νότιας Ευρώπης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, από 13 έως 16 Ιανουαρίου, με επικεφαλής την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Tineke Strik. Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόρα Μπακογιάννη και τα μέλη της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισθέντων Ατόμων, Φωτεινή Πιπιλή, Πέτρος Τατσόπουλος και Λιάνα Κανέλλη που συνοδεύουν την αποστολή, θα συναντηθούν σήμερα με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις Αστυνομικές Αρχές Έβρου και Ροδόπης και τη Frontex. Επίσης θα επισκεφθούν Κέντρα Φύλαξης λαθρομεταναστών στους Νομούς Έβρου, Ροδόπης και Αττικής. Επίσης την Αθήνα επισκέπτεται και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Jean-Claude Mignon, συνοδευόμενος από τον Επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπείας Rene Rouquet».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΑΧΤΗ ΕΒΡΟΥ

Βουλευτές από Ολλανδία, Αγγλία, Σουηδία, Ελβετία, Γερμανία και Ιταλία, από όπου και η αντιπρόεδρος ad hoc Υπο-Επιτροπής για την μεγάλης κλίμακας άφιξη παράνομων μεταναστών, αιτούντων άσυλο και προσφύγων στις ακτές της Νότιας Ευρώπης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, μαζί με τους τέσσερις Έλληνες βουλευτές, έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή. Ένα δείπνο φιλοξενίας, όπως χαρακτηρίστηκε έπρεπε να παραθέσει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, όπως και έπραξε με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και παρουσία των δημάρχων Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη και Ορεστιάδας Δημήτρη Μουζά. Η επόμενη μέρα βρήκε την αποστολή να κινείται με λεωφορείο στον Έβρο και να κάνει πρώτα στάση στο κέντρο μεταναστών στο Φυλάκιο. Εκεί πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες με ψυχολόγους και μέλη των επιτροπών ασύλου, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο φράχτη, προκειμένου να διαπιστωθεί η εξέλιξή του.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ

Προγραμματισμένη ήταν όμως και μία επίσκεψη στη Ροδόπη και συγκεκριμένα στη σχολή δοκίμων αστυφυλάκων στην Κομοτηνή. Με οχήματα της Ασφάλειας να προηγούνται το λεωφορείο με τα μέλη της αποστολής έφτασε γύρω στις 6 το απόγευμα. Από αυτήν όμως έλειπε η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία εκείνη την ώρα επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο από Αλεξανδρούπολη για να μεταβεί στην Αθήνα. Πάντως για να θυμίσουμε τις σκέψεις της κ. Μπακογιάννη για το μεταναστευτικό παραθέτουμε μία δήλωση της όταν πέρσι περιόδευε στη Θράκη και είχε ερωτηθεί σχετικά. Σχετικά με τη δημιουργία κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών η κ. Μπακογιάννη είχε πει τότε: «Θεωρώ ότι κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών πρέπει να δημιουργηθούν, είναι απολύτως απαραίτητα. Εδώ στον Έβρο υπάρχουν ήδη δύο. Άρα σέβομαι απολύτως την άποψη των κατοίκων που έχουν ήδη δύο κέντρα, ότι μπορούν να γίνουν και σε άλλες περιοχές που δεν έχουν κανένα». Μαζί με τους βουλευτές βρισκόταν αυτή τη φορά όχι ο περιφερειάρχης, αλλά ο εκτελεστικός γραμματέας Κώστας Κατσιμίγας. Η πρόσβαση στη σχολή έγινε με το λεωφορείο και εξαντλήθηκε κάθε προσπάθεια εκ μέρους του «Χ» να επιτραπεί η είσοδος μαζί τους. «Θέλουμε να διατηρήσουμε τη μυστικότητα της επίσκεψης» επέμεναν να λένε όλοι σε όσους απευθυνθήκαμε σε μία επιδίωξη να προσεγγίσουμε τα μέλη της αποστολής και να εκμαιεύσουμε τα σχέδια τους για τη Θράκη, αφού όπως φαίνεται αυτά για μία ακόμα φορά καταρτίζονται ερήμην μας.

Πάντως οι πληροφορίες του «Χ» θέλουν τα μέλη της αποστολής, Έλληνες και ξένους βουλευτές, να δηλώνουν ικανοποιημένα από τις συνθήκες διαβίωσης.


Δήμητρα Συμεωνίδου