13/1/13

Γιάννης Στουρνάρας. Ἕνα «μπουμπούκι» τῆς πολιτικῆς


Ο Ιωάννης Στουρνάρας είναι ένα μπουμπούκι της πολιτικής. Μία νέα ολόδροση παρουσία που έρχεται να ομορφύνει το σπαρμένο με μαραμένα φύλλα τοπίο της μεταπολίτευσης. Οι νουθεσίες όμως του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του, που τον εγκαλεί ώστε να χρησιμοποιεί μόνο πολιτικά επιχειρήματα δεν είναι άστοχες.
Ο Ιωάννης είναι νέος στην πολιτική, μα όχι και στον δημόσιο βίο. Ο Ιωάννης έχει μακρά θητεία. Πλάι στα άλλα πολιτικά μπουμπούκια του Σημίτειου κήπου, που σήμερα στέκονται μαραμένα εντός ή ένα βήμα πριν τον Κορυδαλλό.
Η θητεία του Ιωάννη Στουρνάρα στον δημόσιο βίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιτυχημένη με όρους προσωπικού συμφέροντος, άκρως αποτυχημένη όμως για την πατρίδα.
Πως μπορεί ένας απλός άνθρωπος μη πολιτικός να αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην πατρίδα;
Ας θυμηθούμε:
Εμπορική Τράπεζα. Διοικητής Ι. Στουρνάρας. Τεράστια επιτυχία. Όχι για την τράπεζα.
Κώστας Σημίτης. Σύμβουλος Ι. Στουρνάρας, σουάπς. Τεράστια επιτυχία. Για την Γκόλντμαν Σακς.....

Ιωάννης Στουρνάρας ως σύμβουλος, κουβαλητής, κουμπάρος κλπ του Γιάννου Παπαντωνίου. Τεράστια επιτυχία. Απέκτησαν και οι δύο βίλες “αδελφομύρια” αλλά μόνον ο Στουρνάρας μπορεί να τις δικαιολογήσει. Όπως ο Πανταλάκης μπορεί να δικαιολογήσει τα 8 εκατομμύρια που έβγαλε στο εξωτερικό, ενώ τόσο η “Γενική Αποθηκών” όσο και η ΑΤΕ τις οποίες διοικούσε, φαλήρισαν. Αυτό είναι και το κοινωνικό, ανθρώπινο πρόσωπο του Ελληνικού δημοσίου. Αν η Εμπορική και η ΑΤΕ ήταν απλές ιδιωτικές επιχειρήσεις, και οι δύο “επιτυχημένοι” διοικητές, θα ήταν σε VIP αίθουσες δυτικών προαστείων. Τέτοια ψυχάρα το Ελληνικό κράτος.

Τέλος, η θητεία του στο ΙΟΒΕ. Τεράστια επιτυχία. Δεν έπεσε μέσα ούτε σε μία πρόβλεψη. Έκανε όμως επίτιμο μέλος τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Σουξέ.
Σήμερα ο επιτυχημένος Ιωάννης Στουρνάρας, κρατά στα χέρια του ολόκληρη την χώρα. Τρέμουμε στην ιδέα να ολοκληρώσει την θητεία του ως επιτυχημένος.
Μην το θεωρείτε όμως απίθανο. Και ο Ρώσος Στουρνάρας, ο Τσουμπάις, βραβεύθηκε από το ΔΝΤ τρεις ημέρες πριν την κατάρρευση της Ρωσίας. Οπότε ξέρετε…