17/1/13

Στη μέγγενη του ΥΠΟΙΚ οι 30.000 που δεν πλήρωσαν τέλη


Του Σπύρου Δημητρέλη

Στη μέγγενη του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι –κατά πολύ λιγότεροι από πέρυσι– φορολογούμενοι που δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες περίπου 30.000 οχημάτων οι οποίοι σύντομα θα λάβουν ειδοποιητήρια με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν το διπλάσιο τέλος κυκλοφορίας από αυτό που αναλογεί στο όχημά τους. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι γεγονός που δείχνει ότι τελικά πέτυχε το νέο σύστημα πληρωμής των τελών.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το νέο σύστημα βεβαίωσης και είσπραξης των τελών κυκλοφορίας καθώς όχι μόνο μειώθηκε ο αριθμός των οχημάτων για τα οποία δεν καταβλήθηκε το τέλος, αλλά και αυξήθηκαν τα έσοδα του δημοσίου. Ειδικότερα, ενώ πέρυσι δεν είχε καταβληθεί τέλος κυκλοφορίας για περισσότερα από 100.000 οχήματα, φέτος ο σχετικός αριθμός μειώθηκε σε περίπου 30.000. Η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον στο taxis καταγράφηκαν πλήρως τα οχήματα και το τέλος που τους αναλογεί βεβαιώθηκε στο όνομα των ιδιοκτητών τους. Με το προηγούμενο σύστημα δεν γινόταν άμεση βεβαίωση, αλλά έπρεπε να γίνει διασταύρωση καθώς δεν λειτουργούσε πλήρως το αρχείο οχημάτων. Επίσης, με το νέο σύστημα καταργήθηκε το ειδικό σήμα που έπρεπε να επικολληθεί στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Από τα τέλη εισπράχθηκαν συνολικά 1,130 δισ. ευρώ, έναντι 1,080 που είχαν εισπραχθεί το 2011.

Σύντομα οι ιδιοκτήτες των περίπου 30.000 οχημάτων θα λάβουν ειδοποιητήριο με το οποίο θα καλούνται άμεσα στην εφορία για να πληρώσουν το διπλάσιο τέλος από αυτό που αναλογεί στο όχημά τους (τόσο είναι το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη καταβολή). Για όσους δεν ανταποκριθούν στο ειδοποιητήριο το υπουργείο Οικονομικών θα καταφύγει στην Ελληνική Αστυνομία. Θα παραδώσει στην ΕΛΑΣ τα στοιχεία των οχημάτων για τα οποία δεν καταβλήθηκε τέλος και αυτά θα φορτωθούν στο κινητό πληροφοριακό σύστημα που υπάρχει τα περιπολικά. Τα πληρώματα των περιπολικών με το πάτημα μερικών πλήκτρων στην οθόνη του συστήματος θα εντοπίζουν τα οχήματα για τα οποία δεν έχει καταβληθεί το τέλος. Όταν εντοπίζονται θα αφαιρείται επί τόπου η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες και θα βεβαιώνεται και πρόστιμο του ΚΟΚ. Το ΥΠΟΙΚ επιθυμεί να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την παροχή των στοιχείων στην ΕΛΑΣ καθώς βάσει του νόμου το 3% των εσόδων από την εκπρόθεσμη πληρωμή τελών για οχήματα που εντοπίζει η αστυνομία καταλήγει στα ταμεία της.

spiros.dimitrelis@capital.gr