15/1/13

Αυξήσεις έως 24% στα "ψιλά γράμματα" των νέων τιμολογίων της ΔΕΗ


Κρυφές αυξήσεις έως και 24% κρύβονται στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ποιοι θα την "πληρώσουν"


Άνω του 10% που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τον νέο τιμοκατάλογο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της επιχείρησης.

Τις μεγάλες αυξήσεις αναμένεται να κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν εξοχικά, δεύτερες κατοικίες και κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, αφού θα επιβαρυνθούν με αύξηση 24%.

Μεγάλες αυξήσεις αναμένουν και τα νοικοκυριά που βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο κατανάλωσης.

Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το ποσοστό των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που ισχύουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου, κυμαίνονται από 8,6 έως 9,2%.

Για τις εμπορικές, βιομηχανικές και αγροτικές χρήσεις οι αυξήσεις κυμαίνονται από 10- 12%.
Οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού συνοδεύονται από διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το οποίο διαμορφώνεται σε επίπεδα 42% χαμηλότερα από το νέο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ και θα αφορά το σύνολο της κατανάλωσης των δικαιούχων, καθώς και από την υιοθέτηση του νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που εισηγήθηκε η ΡΑΕ, με στόχο την κατοχύρωση των συμφερόντων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν αποκλείονται νέες αυξήσεις

Είναι πιθανό στο πρώτο εξάμηνο του έτους να ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ στο πλαίσιο της υποχρέωσης, οι χρεώσεις να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και ενόψει της απελευθέρωσης των τιμολογίων από 1ης Ιουλίου.

Επίσης στις ανατιμήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα θα πρέπει να προστεθεί η αύξηση του τέλους ΑΠΕ που κυμαίνεται επίσης στο 9% από 1ης του έτους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο εφαρμόζεται στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:

1. Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου
2. Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του/της συζύγου
3. Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200 kWh ανά τετράμηνο
4. Η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου (1.500 kWh ή 1.700 kWh). Στα όρια κατανάλωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.

news247.gr