15/1/13

Έκλεισαν την πόρτα της Ελλάδας 180.000 Αλβανοί μετανάστες

Η κρίση και η ανεργία "έδιωξε" άλλους 180.000 Αλβανούς μετανάστες από τη χώρα μας. Αποκαλυπτικά στοιχεία της οργάνωσης USAID για την τάση επαναπατρισμούΠερίπου 180.000 άτομα ήτοι το 20% των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα επέστρεψαν στη χώρα τους την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης USAID για τις επιπτώσεις της ελληνικής οικονομικής κρίσης στην Αλβανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως "η επιστροφή των μεταναστών είναι ένας παράγοντας στον οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή και παρακολουθείται στενά διότι μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική βόμβα, μολονότι μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει και κάποιες θετικές επιπτώσεις στον τομέα των ακίνητων περιουσιών, την αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων κ.α.".

Ιδιαίτερη μνεία στις επιπτώσεις της επιστροφής των Αλβανών μεταναστών στους τομείς της υγείας και της παιδείας στην Αλβανία.

Ειδικότερα για την υγεία, επισημαίνεται πως η χώρα δεν μπορεί να επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς προσπαθεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της.

Μέχρι στιγμής από όσους έχουν επιστρέψει μόλις το 5% ζήτησε να ενταχθεί στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά το χαμηλό αυτό ποσοστό αποδίδεται στην έλλειψη γνώσης από την πλευρά των μεταναστών σχετικά με τα δικαιώματά τους, όπως και στην έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο αλβανικό κράτος.

news247.gr